Kalp Yetersizliği Hastalarında Kötü Gidişatın Yapay Zeka ile Öngörülmesi

Kronik Kalp Yetersizliğinde Yapay Zeka: Çok Merkezli, Çok Disiplinli Prospektif Klinik Çalışmamız Başlıyor

Epidemiyolojik verilere göre kalp yetersizliği hastalığı 65 yaş üstü kişilerde en sık hastaneye yatış nedenidir ve hastaneye başvuran her iki kalp yetersizliği hastasından biri sonraki 5 yıl içinde yaşamını yitiriyor ve kalp yetersizliği hastalığı aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerde en sık hastaneye yatış nedeni olarak saptanıyor. Bu durum kalp yetersizliğinin erken teşhis ve tedavisini daha da önemli hale getiriyor. Bu veriden yola çıkan Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Araştırma Merkezi (HIPAM) giyilebilir teknoloji kullanılarak kalp yetersizliğinin yapay zekâ ile daha erken tespit edilmesine yönelik PROHEART-AI projesini tasarladı. Proje ülkemiz genelinde beş farklı kardiyoloji bölümü ile birlikte gerçekleşecek. 
Bu proje 2022 yılında tamamlanan ilk projenin sonrasındaki bir adım olarak tasarlandı. İlk projede kalp yetersizliğinin varlığını öngörebildi ek bir algoritma geliştirilmişti. 
PROHEART AI projesinde ise kronik kalp yetersizliği hastaları klinik verilerle ve giyilebilir teknoloji verileri ile izlenecek ve algoritma geliştirilecek. 
Projeye AstraZeneca koşulsuz destek veriyor.  
 
Projeye katılan merkezler aşağıdaki gibidir:
 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Fakültesi Kardiyoloji Departmanı
Eskişehir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji Departmanı
Fırat Üniversitesi Sağlık Fakültesi Kardiyoloji Departmanı
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji Departmanı
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Departmanı
 

Sorumlu Araştırıcı:

HİPAM Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak

 


Bu sayfa Hypertension and Arteriosclerosis Research and Implementation Centre tarafından en son 09.10.2023 12:30:46 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM