PANDEVKALP

PROJE ADI: Evden (Home Office) Çalışan Kişilerde Kardiyovasküler Sağlık Göstergelerinin İncelenmesi

Ülkemizde ve dünyada son birkaç yıla kadar seçilmiş ömcklerle ve çoğunlukla yarı zamanlı olarak kendini gösteren evden çalışma uygulamaları, geçtiğimiz yılın başlarından itibaren zorunlu kısıtlamalarla birlikte çok hızla yaygınlaşmıştır. Özellikle ofis çalışanlarını etkileyen bu mecburi yaygınlaşma, iş yapma pratiklerinin ve işleyişlerinin de süresi belirsiz bir biçimdc dönüşüm yaşamasına yol açmıştır. Edinilen deneyimler, kısa vadeli sonuçları ve buna yönelik projeksiyonlar, söz konusu dönüşümün birçok sektörde kalıcı olabileceğinin sinyallerini vermektedir (1-3).

Öte yandan ofis çalışanlarının sedanter yaşam tarzının bir sonucu olarak kardiyometabolik ve kardiyovasküler risklerinin arttığı önceki çalışmalarla gösterilmiştir (4-7). Sedanter yaşamın baskın olduğu bu çalışan grubunun geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyadaki örneklerde olduğu gibi ülkemizde de daha yoğun olarak evden çalışmaya başladığı, hali hazırda düşük olan fiziksel aktivite düzeylerinin birçok kişide çeşitli nedenlere bağlı olarak ev içi yaşamın izin verdiği günlük faaliyetler ile sınırlı kalmaya başladığı gözlenmektedir. Evden çalışmanın ve zorunlu kısıtlamaların kişilerin zihinsel sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar yayımlanmıştır (8-9). Ancak kalp damar sağlığına ilişkin kısıtlı sayıda veri mevcuttur. Üstelik arttığı bilinen kaygı düzeyi ve stresin de fiziksel hareketsizlik ile birlikte kardiyovasküler riski daha da artıracağı ifade edilebilir. Bu durum sağlıklı görünen ancak glukoz ve lipid metabolizmasında subklinik bulgulara sahip kişilerde belirgin olmak üzere bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu kişilerin eşlik eden hastalıkları ve düzenli kullandıkları ilaç/ilaç dışı ürünlerin de söz konusu riskleri değiştirebileceği düşünülebilir.

Bu çalışmada evden çalışan kişilerin evden çalışma öncesi ve sonrası kalp-damar sağlığı göstergelerinin incelenmesi ve bu göstergelerdeki olası değişim ile ilişkili olabilecek sosyodemografik, sağlık tutuın/davranış ve klinik özelliklerin araştırılması amaçlanmaktadır.

Bu araştırmanın bilimsel çıktılarıyla sağlık hizmetinin kullanma durumu/değişimin seyri hakkında fikir edinerek olumsuz değişimin düzeltilmesine katkıda bulunulması, yerleşik bir uygulama olnıası öngörülen evden çalışmaya dair bu dönem sırasında kazanılmış olan yanlış alışkanlıkların tespit edilmesinin, düzeltilmesinin ve önlenmesinin sağlannıası, mevcut durumdaki tespit ve iyileşmelerin ulusal/uluslararası düzeyde ve/veya popülasyon içi belirli topluluklara özgü (sektör, yaş grubu vb. ) örnek hale getirilmesi/yaygınlaştırılması ve sağlık hizmetinin tanı ve tedavi tenıelli gereksiz israfını akut dönemde azaltılması, uzun dönemde ise rutine dönüşmesinin önlenmesi hedeflenmektedir.

Sorumlu Araştırıcı:

HİPAM Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak

 

Araştırma AXA Sigorta tarafından koşulsuz olarak desteklenmektedir.

PANDEV Marmara Univ Covid-19.pdf (1.78 MB)


Bu sayfa Hypertension and Arteriosclerosis Research and Implementation Centre tarafından en son 28.12.2023 13:21:31 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM